سرمایشی و گرمایشی

اواپراتور چیست ؟

اواپراتور و انواع آن و مزایا و معایب آن

اواپراتور و دانستنی های آن

اواپراتور:

اواپراتور نوعی مبدل حرارتی است که حرارت را از آبی که باید در چیلر سرد شود جذب کرده و به مبرد در حال تبخیر انتقال می ‌دهد و بدین ترتیب آب سرد می شود. مبرد پس از تبخیر کامل از سمت اواپراتور به سمت کمپرسور انتقال پیدا میکند اواپراتور نیز مانند کندانسور از جمله مبدل های حرارتی به حساب می‌ آید که در چیلر تراکمی مورد استفاده قرار می گیرد.اگر به دنبال خرید اواپراتور هستید و یا میخواهید انواع اواپراتور را بشناسید تا انتهای مطلب همراه ما باشید.

یکی از مهم ترین و اصلی ترین اجزای تشکیل دهنده چیلر تراکمی اواپراتور است، وظیفه آن تبدیل حالت سیال از مایع به گاز می باشد. این قطعه در یک سیکل تبرید تراکمی بعد از شیر انبساط یا لوله مویین قرار می گیرد.

وظیفه شیر انبساط کاهش فشار مبرد است. همانطور که می دانید با کاهش فشار، نقطه جوش ماده نیز پایین می آید. مبرد که فشارش بسیار پایین است وارد لوله های پر پیچ و خم اواپراتور می شود.

اواپراتور با در مجاورت قراردادن سیال درونش و هوای اطراف گرما را به سیال درون لوله منتقل کرده و باعث تغییر فاز یا تبخیر آن می شود. این قطعه را معمولاً از مس می سازند هرچند ممکن است برای جلوگیری از خوردگی از مواد دیگر نیز در ساخت اواپراتور چیلر نیز استفاده شود.

اواپراتور در صنعت به دو صورت مورد استفاده قرار میگیرد:

  • در حالت اول علت جذب حرارت از سیال اطراف کویل موجب کاهش دمای آن شده و در نتیجه عمل سرماسازی سیال اطراف کویل را انجام می دهد.
  • در حالت دوم به عنوان تبخیر کننده سیال درون لوله ها به کار می رود یعنی هدف این است که مایع وارد شده به کل با گرفتن حرارت از سیال داغ از اطراف کویل تبخیر گردد.

استفاده از اواپراتور به عنوان تبخیرکننده

در مواردی که اواپراتور نقش تبخیر کننده دارد، سیالی که قرار است بخار شود(مبرد) وارد کویل شده، در فشار برابر یا بیشتر از فشار اتمسفر، از مبرد حرارت گرفته و اطراف کویل تبخیر می‌شود. استفاده از اواپراتور به ‌عنوان تبخیرکننده، در صنایع غذایی، شیمیایی و دارویی کاربرد بسیاری دارد.

نقش اواپراتور در سرمایش:

با جاری کردن مبرد در داخل کویل، هوا توسط فن(هوا خنک)، یا آب توسط پمپ از اطراف کویل(آب خنک) عبور داده میشود. مبرد در دمای محیط و در فشاری کمتر از فشار اتمسفر، گرمای هوا یا آب را جذب می‌کنند و باعث کاهش حرارت هوا یا آب می‌شود. استفاده از آن در سیستم‌های سرمایشی مانند کولرهای گازی، یخچال‌ها، سردخانه‌ها، اسپلیت‌ها و چیلرها رایج است.

تفاوت کندانسور و اواپراتور:

تفاوت کندانسور و اواپراتور در این است که در سیستم کندانسور یک سیال گازی با درجه حرارت و فشار بالا وارد لوله‌های آن شده و با گرفتن حرارت اضافی آن توسط هوا (هواخنک یا فن دار) یا سیالی ماننده آب (پوسته و لوله) سیال گازی داغ رفته، رفته در طول لوله ها که حرکت می‌ کند به حالت مایع تغییر فاز می دهد .بنابرین مبدل حرارتی کندانسور سیال گازی داغ در ورودی را به سیال مایع با درجه حرارت کم (تقطیر) در خروجی نشان داده شده است‌. سیستم اواپراتور برعکس آن است در واقع در مبدل حرارتی اواپراتور یک سیال مایع با درجه حرارت و فشار کم وارد لوله ها شده و با گرفتن حرارت از هوا، آب یا هر سیال دیگری از محیط اطراف رفته‌ رفته در طول لوله ها از حالت مایع به حالت گازی تغییر فاز می دهد. در واقع سیال مایع کم فشار با گرفتن حرارت از محیط اطراف خود تبخیر شده و حالت گازی پیدا می کند

انواع اواپراتور از نظر شکل و کارایی:

اواپراتور صفحه ای:

همانند سایر مبدل های حرارتی که یک سمت مبدل سیال سرد و سمت دیگر سیال خنک شونده قرار دارد، در اواپراتور صفحه ای نیز یک سمت صفحه، مبرد و سمت دیگر صفحه سیال خنک شونده جریان دارد. جنس صفحات در این مدل معمولا استنلس استیل و اتصال جوشی مابین صفحات معمولا از جنس مس می باشد. در سمت مبرد و ورودی اواپراتور (خط مایع) برای توزیع یکنواخت، افزایش راندمان و جلوگیری از یخ زدگی یک پخش کننده یا Distributor نصب می گردد.

مزایا و معایب استفاده از مدل صفحه ای:

  • مدل صفحه‌ای معمولا در زمان بروز ایراد قابلیت تعمیر نداشته و باید تعویض شوند.
  • مدل صفحه‌ای افت فشار بالایی در مسیر عبور آب ایجاد می‌کنند که این موضوع باید در محاسبات هد پمپ سیرکولاتور لحاظ گردد.
  • احتمال ایجاد رسوب و یا کیپ شدن  در نوع صفحه‌ای آن بسیار بالاتر است.
  • سیل کردن این مدل دشوارتر بوده و تحمیل فشار در آن‌ها پائین‌تر است.
  • بازدهی مدل صفحه‌ای نسبت به حالت پوسته لوله بالاتر است (البته به شرطی که کاملا تمیز بوده و دچار گرفتگی نشده باشد).
  • مدل صفحه‌ای لختی کم‌تری داشته و به همین دلیل زمان پاسخ در آن‌ها کوتاه‌تر می‌باشد.
  • حجم مبرد مورد نیاز در صورت استفاده از مدل صفحه‌ای پائین‌تر است.
  • مدل صفحه‌ای نسبت به مدل  پوسته لوله وزن کم‌تری داشته و ابعاد آن‌ها هم کوچک‌تر است.

اواپراتور پوسته و لوله (SHELL & TUBE EVAPORATOR):

اجزای اصلی آن دسته ای از لوله ها هستند که توسط یک پوسته بزرگ محاصره شده اند. یک سیال از داخل لوله ها عبور کرده و سیال دیگر درون پوسته جریان دارد. از اجزای تشکیل دهنده مدل پوسته و لوله می توان به تیوب شیت و بافل اشاره کرد. تیوب شیت ها در واقع لوله های داخل پوسته را مهار کرده و بافل ها که خود صفحاتی هستند، باعث تلاطم و آشفتگی بیشتر در سیال درون پوسته می شوند، تا انتقال حرارت به بهترین شکل انجام شود.

جنس پوسته ( Shell ) از لوله فولادی بدون درز تست شده به ضخامت 6 میلیمتر و بنا به تناژ دستگاه از 5 اینچ تا 22 اینچ قابل تغییر می باشد.

جنس لوله  ( Tube )از لوله مسی ساخت کارخانجات مس قائم ایران با تلرانس مشخص و مقیاس 5/8 اینچ و به ضخامت 0.81 میلیمتر و از نوع Hard می باشد.

مزایا و معایب استفاده از مدل پوسته و لوله:

  • اواپراتور پوسته لوله قابلیت استفاده در سیستم‌های با دما و فشار بالاتر را دارند.
  • مدل پوسته لوله می‌توانند به عنوان رسیور هم عمل کنند.
  • با توجه به اختلاف فشار، اواپراتورهای پوسته-لوله برای خنک کاری روغن هم عملکرد بهتری نشان می‌دهند.
  • سرویس کردن مدل پوسته لوله ساده‌تر می­باشد.
  • تنوع بالاتر در مصالح مورد استفاده و در نتیجه سازگاری با بیش‌تر کاربردهای خاص.

اواپراتور فن دار:

اواپراتور فن دار که به آن اواپراتور خشک یا هوایی نیز گفته می شود. سیال مایع را از داخل لوله ای پر پیچ و خم عبور می دهد و از اطراف لوله هوا به وسیله فن جریال پیدا می کند به همین دلیل به آن اواپراتور فن دار (هوایی یا خشک) می گویند.

مزایا و معایب استفاده از مدل فن دار:

مزایای اواپراتور های خشک شامل مجموعه ویژگی های اواپراتور های فن دار یا مشخصات فنی آن نظیر نوع مبدل، جنس کویل، نوع فن، بدنه، نوع مبرد و نحوه سرمایش می‌گردد. شرکت کویل DX با استفاده از توربو کویل ها با حداقل ضخامت و شیار داری برای سیستمهایی که مبرد فریونی دارند، باعث ایجاد بالاترین میزان بازدهی اواپراتور های فن دار یا هوایی شده است.

زمان دیفراست محصول بوسیله بهره گیری از کویل اواپراتور فن دار با فن آلومینیومی که دارای شیار های موج دار سینوسی و طراحی تربولانس کاهش می‌ یابد. همچنین موجب افزایش بازدهی سرمایش سیستم می‌ گردد.

درصورتیکه مبرد ما گاز مایع طبیعی نظیر آمونیاک باشد، کویل استیل با سطح داخلی صیقلی، موجب کاهش افت فشار و برداشتن فشار از روی پمپ می‌ گردد. بدنبال این فرآیند، مصرف انرژی در اواپراتور خشک یا هوایی با کویل استیل کاهش می ‌یابد.

پوسته اواپراتور هوایی اغلب با متریال آلومینیوم و یا گالوانیزه ساخته می‌شود. بدنه اواپراتور های فن دار با رنگ الکترواستاتیک رنگ آمیزی، این امر ضمن ایجاد حفاظت دربرابر اکسایش فلز و خوردگی، سبب ایجاد ظاهری قشنگ برای محصول شده است.

فاکتور های مهم در عملکرد اواپراتور:

  • اختلاف دما: اختلاف دما بین سیال و محیط اطراف کویل باید به اندازه ای باشد که مایع درون کویل بطور کامل تبخیر شود.
  • افت فشار: جهت کاهش اختلاف فشار در ورودی و خروجی اواپراتور باید فضای کافی برای گردش سیالات وجود داشته باشد.
  • نوع سیالات: تاثیر مستقیمی در میزان تبخیر سیال و انتخاب جنس کویل دارد.

اگر به دنبال خرید چیلر تراکمی 20 تن هستید و یا میخواهید از قیمت چیلر تراکمی با خبر شوید می توانید به راحتی تنها با یک تماس با شماره های 79402000-021 و یا 09121835042 از این اطلاعات با خبر شوید.

کاربرد اواپراتور در صنعت عبارتند از :

  • کاربرد آن در صنعت تهویه و در مدار دستگاه هایی که بر مبنای سیکل تبرید تراکمی کار می کنند. مانند چیلرها، پکیج یونیت ها، داکت اسپلیت، دستگاه های GHP و VRF و …
  • کاربرد در صنایع غذایی برای تغلیظ کردن محصولات با تبخیر نمودن آب اضافی موجود در آن
  • کاربرد به عنوان جداکننده مواد شیمیایی از یکدیگر با تبخیر نمودن آنها
  • کاربرد در صنعت داروسازی برای گرفتن رطوبت از محصولات
  • سایر کاربردهای انتقال حرارت در صنعت

نحوه خرید اواپراتور و یا استعلام قیمت اواپراتور از ماندگار تجهیز طلایی:

اگر به دنبال خیر چیلر و یا تهیه تهویه مطبوع برای ساختمان و یا پروژه  خود هستید می توانید به راحتی از طریق یکی از راه های زیر اقدام به خرید اواپراتور و یا دریافت قیمت اولپراتور از ماندگار تجهیز طلایی را داشته باشید:

بازگشت به لیست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *